Hondsbossche zeeweering tijdens Kust op Kracht

De dijk met zijn strekdammen bij de Hondsbossche Zeewering blijken onveilig.

Het Rijk en de waterschappen trekken 250 miljoen euro uit om de kust weer veilig te maken.

Het versterken van de zeewering gaat in maart 2014 van start onder de naam”Kust op Kracht” en is dankzij een strakke project planning en een goede samenwerking tussen de verschillende partijen binnen een jaar afgerond.

Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland willen dat dit stukje kust weer veilig wordt en Noord-Holland beschermt tegen de zee. Ze grijpen de kans aan er iets aantrekkelijks van te maken.

Boskalis en Van Oord voeren dit enorme innovatieve project uit en zorgen er voor dat de kustlijn 300 meter westwaarts opschuift.

Met pijpleidingen en schepen wordt 33 miljoen kubieke meter zand opgespoten, waardoor er pal voor de dijk een nieuwe duinenrij ontstaat.

De oude dijk blijft liggen, het nieuwe duinlandschap met de nieuwe verhoogde vooroever zorgt voor bescherming tegen stormen en daarmee ontstaan ook een nieuw stuk natuur.

Het project vormt een attractie. Het trekt niet alleen dagjesmensen, maar de ook zeehonden vinden een plaats in het werk.

Helmgras wordt aangeplant op de nieuwe duinenrij. Paden worden aangelegd.

Bij Camperduin wordt een nieuw binnenmeer gecreëerd.

Een nieuw landschappelijk beeld is onstaan, hier gezien vanaf de noordelijke kant van de Hondsbossche Zeewering bij Petten.

img_9453